A cickafarkfű, vagy másik nevén közönséges cickafark az őszirózsafélék családjába tartozó növény, amely réteken és utak mentén is gyakran fellelhető. Júniustól őszig virágzó összetett sátoros buga virágzata szürkésfehérben és rózsaszínben pompázhat. Akár 60 centiméterre is megnőhet szürkés-zöld, egyenes szára. Illata elég jellegzetes, ami alapján könnyedén felismerhető. Ehhez köthető még szétmorzsolt állapotban a kellemes kamilla illatának érzete, mivel kizárólag csak ez rendelkezik gyógyhatással a többi fajtársán kívül. Megnevezései közé tartozik a cickafarkkóró, egérfarkúfű és pulykafű is.

Alapvetően a hölgyek panaszainak kezelésével lehet összefüggésbe hozni a menstruáció normalizálásával és az ezzel a ciklussal járó fájdalmak csökkentésével, nem beszélve a szülés utáni fájdalmakról. Azonban ez a gyógynövény ennél jóval sokrétűbb, mint hogy ennyire leegyszerűsítsük és bekategorizáljuk. Az egyik legjobb megoldást nyújthatja sebek gyógyításánál és a vérzés csillapításában, ami a kiváló fertőtlenítő hatásáról tesz tanúbizonyságot. A vérnyomás csökkentésében is jeleskedik. Példának okán prosztataduzzanatnál segítségünkre lehet belső alkalmazás esetén. Mellékhatásként felmerülhet például a vizelet sötétbarna színezettsége, az erre érzékenyeknél kiütést, hasmenést okozhat. Várandós és szoptató hölgyeknek nem ajánlott a fogyasztása fogamzásgátló szedése mellett sem.

Miért is kínlódna az ember a menstruációs görcsöktől, vagy a fent említett problémák egyikétől, ha a természet az ölünkbe pottyantotta ezt az univerzális lehetőséget? Felejtse el az ezzel járó megerőltetéseket!