A csalán biztos mindenki számára ismerős akár már gyerekkori emlékek miatt, mivel a szabadban töltött órák során gyakran találkozhatott vele az ember. Ezek során pedig hamar megtanultuk, hogy érdemes elkerülni ezt a növényt, mivel kellemetlenül égő, viszkető hatást fejt ki az érintett bőrfelületen. Gyakori előfordulásuk például ligetekre, erdőszélekre, akár árokpartokra terjed ki. Magasságát tekintve 50 centimétertől kezdve 150 centiméteresre is megnőhet. Átellenes, fűrészes levelei és a szára úgynevezett csalánszőrrel vannak sűrűn borítva, amely a már fent említett kellemetlenséget okozza. Ezen kívül számos területen válhat az emberi szervezet hasznára, mivel levelét, virágos hajtását és a gyökerét előszeretettel felhasználják. Ezek begyűjtése pedig júniustól szeptemberig tanácsos. Nézzük is meg, mire használható ez a növény!

Elsősorban vizelethajtó hatása miatt alkalmazzák akár teaként. Ezzel összefüggően segíthet a hólyaghurut, vesehomok, prosztatabántalmak leküzdésében. Epe- és májbántalmak esetén is  segítséget nyújthat. Felveheti a harcot akár a magas vérnyomás csökkentése érdekében. A például Magyarországon sokakat érintett cukorbetegségnél is pozitív változást hozhat.

Miért járná az erdőket a kellemetlen, égő viszketést megkockáztatva a csalán begyűjtése érdekében, ha megalkottuk az ebből készült olajkapszulánkat?