A közönséges nyír, vagy másik nevén bibircses nyír a nyírfafélék családjába tartozó fafaj. Főként Európa és Ázsia egyes területein őshonos, azonban Európa déli részén megtalálható magasabb elhelyezkedésű területeken is előfordul. Közepes méretűnek mondható lombhullató fa, amelynek kérge fehér, lombja pedig hajlékony. Szív alakú levelekkel és barkavirágzattal rendelkezik. Ezeket a leveleket és a fa nedvét lehet felhasználni.

A nyírfa elsősorban a húgyúti  fertőzéseknél kerülhet szóba, mivel az ilyen típusú panaszok fertőtlenítésben jeleskedhet tulajdonságainak köszönhetően, mindemellett vizelethajtó hatással is bírhat. Vesekő és hólyagkő oldásához kiváló alapanyaggá válhat a nyírfa nedve. Lázcsillapítás céljából alkalmazható még, ezen kívül pedig a reumára, köszvényre, illetve diabetes ellen használható teakeverék formájában. Külső felhasználás esetén például a nyírfa-kátrány ekcéma, seborrhea és pikkelysömör kezelésére használható.

A nyírfa egy igen sokoldalú felhasználási körrel rendelkező lehetőség lehet azok számára, akik valamilyen húgyúti fertőzésben szenvednek, vagy akár cukorbetegsége van, ami mint tudjuk, már sajnos népbetegségnek számít hazánkban. Kattintson az alábbi linkekre és nézzen szét a nyírfát is tartalmazó természetes megoldások között!