A zellert, mint konyhában gyakran felmerülő hozzávaló zöldséget már nem kell
bemutatni számos felhasználásának köszönhetően. Ez a gyógy- és fűszernövény a
zellerfélék családjába tartozó gyökérzöldség, felhasznált része pedig a gumója. Neve
(szelinon) a görög Szilénosztól, a görög mondák sokarcú figurájától származik,
feltehetőleg a vélhetően potencianövelő hatása miatt. Innen alakulhatott ki az angol
„celery” és a német „Sellerie” szavak, amelyekből a magyar megfelelőjű zeller is
visszavezethető. Nézzük meg kicsit közelebbről a zellert, milyen hatásai lehetnek az
emberi szervezetre!
Általánosan az allergia és túlzott érzékenység kialakulása ellen lehet hatásos, mivel
nyugtathatja és különleges hatással szabályozhatja az idegrendszerünket, amelyet
számos mesterséges összetevő ingerelheti, mint például a tartósítószerek egyes
ételekben. Ezen kívül segíthet a szervezet megfelelő sóháztartásának megőrzésével,
emellett afrodiziákumként is alkalmazható a kismedencében előidézhető vérbőség
miatt. Szerves sókban és vitaminokban is gazdag, amit kiválóan hasznosíthat a
szervezetünk.
Készüljön fel az allergiamentes életre a zeller erejével!