A fokhagyma, mint alapvető konyhai alapanyag valószínűleg minden magyar háztartásban megtalálható és felismerhető. De vajon mit lehet még tudni róla a karakteres, jellegzetes ízén kívül? Az amarilliszfélék csoportjába tartozik, amelynek a hagymáját fogyaszthatjuk el. Alapvetően Elő- és Dél-Ázsiában őshonos, azonban mára már igen széleskörben elterjedt. Már az ókori népek is ismerték és varázserőt tulajdonítottak neki. Pestis idején a madárfejszerű álarcba tették az orvosok, hogy megvédjék magukat a betegség ellen.
Magyarországon igen kritikus a helyzet szív- és érrendszeri problémák terén, amin segíthet a fokhagyma úgy, hogy csökkentheti a koleszterinszintet és a vérnyomást az esetleges vérrögképződés mellett. Nem elhanyagolandó, hogy fertőtlenítés terén is hasznos lehet, mégpedig a baktériumok és vírusok ellen egyaránt. Ez kifejezetten segíthet különböző megfázások, megbetegedések fennállása esetén, ezáltal lerövidítve a lábadozási időszakot. Továbbá féregűző hatással rendelkezhet még.
Tartsa karban szív- és érrendszere egészségét a fokhagyma erejével!