A kapor egy igen közismert fűszer-, illetve gyógynövény, melyet már évezredek óta
használnak az emberek. A magyar gasztronómia is előszeretettel alkalmazza a
különböző ételeiben. Eredetileg a Földközi-tenger vidéken fordult elő, Európába
pedig a római legionáriusoknak köszönhetően terjedhetett el, később viszont már
Amerikában és egész Ázsiában szintúgy fellelhető volt. Kissé fás szára van, amely
akár 1,5 méterre is megnőhet a környezeti hatásoktól függően, karógyökere pedig
40-60 centiméter mélyen terül el a talajban. A szára és valamennyi oldalhajtása
ernyős virágzatban végződnek, ami alatt gallérlevelek találhatóak.
Jellegzetes, markáns ízén kívül azonban számos pozitív hatással lehet az emberi
szervezetre. Segíthet a vércukorszint csökkentésében, ami igencsak fontos lehet a
népbetegségnek számító cukorbetegségnél. Vízhajtás szempontjából is kiemelkedő
szerepet játszhat. Ezen kívül fejfájás és gyomorpanaszok enyhítésére szokták
használni, továbbá hányinger ellen lehet hasznunkra. Vitaminokban (A-, B- és E-
vitaminok), illetve ásványi anyagokban gazdag, mint például kalcium, vas, réz,
magnézium, cink, foszfor és különböző folsavak.
Csökkentse vércukorszintjét a kapor erejével, miközben fejfájását és
gyomorbántalmait is megszüntetheti!