A paprika alapvető kelléknek számít a magyar konyhában, melyet sokféleképpen
tudunk hasznosítani a gasztronómián belül. Számtalan fajtája ismert mára, amiknek
különböző ízük lehet, emellett pedig csípősség szerint különböztethetőek meg.
Utóbbira következtethető a tudományos neve a Capsicum (capsis = „csípés”)
nemzetségnek. Legtöbb fajtája Közép-, illetve Dél-Amerikából származik, azonban
manapság már a mérsékelt és trópusi égövi területeken szinte mindenhol termesztik.
Felhasznált részei közé alapvetően a termése tartozik, viszont a magja is számtalan
pozitív tulajdonságot hordoz magában.

Például már a magas C-vitamintartalma említésre méltó, mivel a nyers paprika több,
mint hétszer annyit tartalmaz a citromhoz viszonyítva. A „lycopene” hatóanyaga
csökkentheti a rákbetegségek kialakulásának kockázatát, „quercetin” hatóanyaga
pedig segíthet a gyulladások csökkentésében a baktériumok legyőzésével, emellett
pedig támogathatja a máj feladatát. Gazdag antioxidánsokban, amelyek segíthetik a
szervezet harcát a szabadgyökök ellen. Segíthet a vérkeringés élénkítésében, ezáltal
megelőzheti a szív- és érrendszeri betegségeket. Ezt erősítheti még, hogy
csökkentheti a vér koleszterinszintjét a kálium, illetve B-vitaminoknak köszönhetően.

Paprikázza fel a szív- és érrendszerét az alábbi linkre kattintva!