A diófa a nevéből is adódóan a diófafélék családjába tartozik. Ez a közkedvelt fa igen sok helyen előfordul. A Kárpát-medencében 2 fajtájával találkozhatunk, az ehető termést hozó közönséges dióval és az Észak-Amerikából származó fekete dióval, amelyet parkokban szokás ültetni díszfaként. A diófa méretét tekintve közepesnek mondható a 10-40 méteres termetével. Páratlanul szárnyalt, összetett levelei akár 20-90 centiméteresre is megnőhetnek. A fa minden része hasznosítható valamilyen formában, azonban az emberi szervezetre a levele lehet a legnagyobb hatással.
Hatóanyagainak köszönhetően az emésztőrendszerre lehet pozitív hatással, mégpedig a gyomor- és bélhurut kezelésében, miközben az étvágytalanságot is megszüntetheti. Féreghajtóként szokták még használni. A szív- és érrendszert segítheti még a magas vérnyomás leküzdésében. Külsőleg alkalmazva számos készítmény alkotóelemeként szolgál például szemgyulladás esetén szemcsepp formájában, bőrkiütések és pattanások ellen lemosóként, lábgomba ellen, aranyeres panaszok fennállásakor ülőfürdőként és hajápolóként, valamint kozmetikumként.
Felejtse el az emésztőrendszeri problémáit és élvezze ki az ételeket a diófalevél erejével!