Az ánizs (Pimpinella anisum) az ernyősvirágzatúak rendjébe, azon belül is a zellerfélék családjába tartozó fűszernövény, melyet már az ókori Egyiptomban is előszeretettel használtak. Egyes keleti régiókban fizetőeszközként szolgált. Alapvetően a Földközi-tenger térségéből származik, azonban mára már szinte az egész világon, így hazánkban is, elterjedt. Illata meglehetősen kellemes és jellegzetes. Legjobban a köménymagra emlékeztethet, azonban annál erősebb illatű és édesen aromás ízű fűszer. Népies nevei közé tartoznak az ánizsmag, illatos ánizs, közönséges ánizs és bécsi- vagy édeskömény. Számtalan területen lehet felhasználni, például likőrökhöz, ételekhez, édességekhez szokták hozzáadni.
Az ánizs nagy mértékben támogathatja az emésztőrendszerünket ilyen jellegű panaszaink esetén. Csökkentheti a hányingert, a hasi fájdalmakat, miközben szélhajtásban is jeleskedhet. Növelheti az étvágyat, segíthet hasmenés és fertőzéses gyomorbántalom esetén. Elősegítheti az elalvást, miközben nyugtathatja az idegeket és ellazíthatja az izmokat. Természetes köptetőként szokták még alkalmazni, mivel segítheti a letapadt váladékok oldását.
Használja ki az ánizs természet adta erejét!