A kömény, vagy másik nevén fűszerkömény a zellerfélék családjába tartozik. Egyike a legkedveltebb és legelterjedtebb (Európában a 13. században terjedt el) fűszernövényeknek, már a Biblia is említi nagyszerű tulajdonságait. 

20–50 cm magasra is megnőhet ez a kétnyári növény. Gyökere gumós, fehér színű, ehető, édes ízű, aromás, hasonló a paszternákhoz. Csupasz szára barázdált, keskeny lándzsás levelei pedig erősen osztottak. Apró, fehér virágai ernyőben nyílnak. Kerekded, barázdált termése 3–4 mm nagyságú, kissé ánizsos, enyhén borsos, mentolos ízű. A növény bármely része megmorzsolva erős illatot áraszt.

A kömény gazdag antioxidánsban, ami segíthet harcolni a szabadgyökök ellen. Támogathatja az emésztőrendszerünket hasmenés esetén, emellett a fogyást is elősegítheti. Szabályozhatja a vércukorszintet a diabéteszben szenvedőknél, ami Magyarországon népbetegségnek számít. Gyulladáscsökkentés és fertőtlenítés terén is remekelhet. Szív- és érrendszerünket is támogathatja a koleszterinszint csökkentésével. Stimulálhatja a központi idegrendszert, ezáltal javíthatja a memóriát.

Használja ki a kömény sokrétű erejét!

Forrás: https://www.healthline.com/health/cumin-benefits