A hársfa, vagy másik nevén kislevelű hárs (Tilia cordata) a mályvafélék családjába tartozik, azon belül pedig a hársfaformák alcsaládját gazdagítja. Faanyagként leginkább a kislevelű hárst hasznosítják, mivel Magyarországon igencsak elterjedt. Ide sorolható szintén az őshonosnak mondható nagylevelű hárs és ezüst hárs is, melyek alig különböztethetőek meg. Alapvetően dombokon és hegyvidékeken fordul elő. Akár 25-30 méter magasra is megnőhet. Kérge fiatalon zöldesbarna és simának hat, míg a későbbiekben hálószerűen berepedezhet. 

Fontos megjegyezni, hogy az amerikai és ezüst hárs allergiát okozhat. A kis, nagy és széles levelű hársfélék bírhatnak gyógyító hatással. Felhasznált részeihez a virága és a muralevele tartozik.

Számos hatóanyag (tilirozid, kvercetin, heszperidin, illóolaj, nyálka, cseranyag) összességéből áll a hársfa, melyek együttes erővel támogathatják az emberi szervezet működését. Segíthet a megfázás és influenza ellen, köszönhetően az immunstimuláns hatásának. Az álmatlanságban szenvedők számára nyújthat támaszt, mivel enyhe nyugtató hatással bírhat. Vese- és húgyúti problémák fennállásánál segíthet enyhe vizelethajtás formájában. Fokozhatja az epetermelést, miközben gyengéden oldhatja a görcsöket. A szív munkáját is serkentheti, mégpedig az alacsony pulzusszám emelésével. Külsőleg hajöblítőként, bőrápolóként szokták alkalmazni száj- és toroköblögetés mellett.

Használja ki a hársfa sokrétű erejét!