Az apróbojtorján, vagy másik nevén közönséges párlófű a rózsafélék családjába tartozó évelő növény. Árokpartokon, erdőszélen, cserjés-füves területeken, hegyi legelőkön fordulhat elő. Maximum 1 méter magasra nőhet. Júniustól augusztusig begyűjthető. Virágos, leveles részeit használhatjuk fel forrázatként, amelyek a föld felett helyezkednek el. Teája keverékekben hatásosabbnak mondhatóak. Egy ógörög monda szerint Mithridatész Eupatór pontoszi király fedezte fel a növény gyógyhatását, akiről latin neve (Agrimonia eupatoria) származik. A középkorban mágikus erőt tulajdonítottak neki, a gonosz szellemek elűzésére használták.

A népi gyógyászatban a TBC és a légúti hurut ellen alkalmazták. Serkentheti és szabályozhatja az epetermelést, miközben csökkentheti az epeutak, a máj- és epehólyag gyulladását. Az emésztőrendszerünket támogathatja továbbá gyomor-, bél-, illetve vastagbélgyulladás esetén. Megakadályozhatja az epe- és vesekő kialakulását. A népbetegségnek számító cukorbetegség ellen is alkalmazhatjuk. 

Külsőleg hatékony lehet a száj és a garat nyálkahártyájának gyulladásánál, csecsemőkori szájpenésznél, aranyeres panaszoknál ülőfürdő formájában. Felületi bőrgyulladásokra és lábszárfekély kezelésében lehet pozitív hatással.

Felejtse el az emésztőrendszeri gyulladásokat az apróbojtorján erejével!