A bodza (Sambucus nigra), másik nevén fekete bodza a pézsmaboglárfélék családjába tartozik. Alapvetően patakpartokon, erdőszéleken, nitrogénben gazdag talajon terem ez a cserje, de 7-8 méter magas fává is fejlődhet akár. Virágzása májustól júniusig tehető, apró, sárgásfehér ernyős virágzata kellemes illatú. Gömbölyű, lilás-fekete bogyós termése édes-savanykás ízű. Levelét, virágzatát és érett termését használjuk fel, amiből csetének hívott lekvárt szoktak készíteni. Nem összekeverendő a fürtös bodzával és a földi bodzával, mivel ezek mérgezőek.
Virágai segíthetnek az izzasztásban, csökkenthetik a lázat és fájdalomcsillapító hatással bírhatnak. Immunrendszerünket is erősítheti stimuláns hatásainak köszönhetően. Termésének enyhe hashajtó hatása figyelhető meg. Felső légúti hurut esetén alkalmazható, emellett pedig jeleskedhet vizelethajtásban és csillapíthatja a köhögést. Segítheti a szervezetet a vértisztító folyamatokban, miközben általános roborálószerként tartják számon. A leveléből készült teát reumás bántalmak ellen, továbbá koszorúér betegségben szenvedőknek ajánlják a légszomj csillapítása érdekében. Íze miatt üdítőitalok, szörpök alapanyaga, bogyóját pedig lekvár, bor és pálinka készítésére használják.
Frissüljön fel a bodza természetes lendületével!