A közönséges komló, vagy másik nevén vadkomló a rózsavirágúak rendjébe tartozik, ezen belül pedig a kenderfélék családjába sorolható. Sokaknak már biztosan ismerős ez a növény, köszönhetően a közkedvelt sörnek, mivel annak alapanyagául szolgál. Manapság már világszerte termesztik, azonban alapvető előfordulási helyéül Európa, Ázsia nyugati fele, Marokkó és Észak-Amerika mondható. A nyirkos, erdős helyeket és patakokat kedveli ez az évelő, lágyszárú növény, ezen felül kerítések mentén érzi jól magát. Horgas, szőrökkel borított szárainak köszönhetően fákra és cserjékre kapaszkodva akár 2-4 méterre is felfuthat. Fehéreszöld virágai kicsik, tobozszerű termése 3-4 centiméter hosszú és barnássárga színű. A sörfőzéshez a pikkelyek belső oldalán fekvő sárga mirigyekben található lupulon anyagot használják.

A komló alapvetően számos pozitív hatást gyakorolhat az emésztőrendszerre, szív- és érrendszerre. Oldhatja a görcsöket az étvágyjavítás mellett a gyomor- és bélpanaszok kezelésével, miközben az epehajtásban is segíthet. Kezelésbe veheti a szívidegességet és a szapora szívverést a nyugtató és vérnyomáscsökkentő tulajdonságai miatt. Változókori panaszok és menstruációs zavarok esetén szokták még alkalmazni előszeretettel. 

Fontos megjegyezni, hogy fogamzásgátló szedése mellett, várandós és szoptatós anyaként nem használható, emellett bőrirritáló hatása lehet.

Sör helyett inkább nyugtassa meg szervezetét a komló erejével!