Az orvosi medveszőlő, vagy másik nevén medvebogyó (Arctostaphylos uva-ursi) a hangafélék csoportjába tartozó örökzöld növényfaj. Legjobban hegyvidékek, erdők és puszták területein érzi magát. Ez a kúszónövény egy szétterülő, a szárcsomóknál legyökerező szárral rendelkező félcserje. Bőrnemű levelei visszás tojásdad alakúak, örökzöldek. A vörös áfonyára emlékeztető élénkpiros, csonthéjas bogyótermésében 5 mag található. Felhasznált részei közé kizárólag a levele tartozik, melyet mindig főzni kell. Ezt a főzetet mindig lúgosítani kell egy késhegynyi szódabikarbónával. 

De vajon mire használhatjuk fel ezt a csodálatos gyógynövényt? A medveszőlő gazdag cseranyagban, arbutinban és flavonoidban, amely kiváló antioxidáns. Összességükben kedvező hatással bírhatnak a kiválasztó szervrendszerünkre. Ebből következik, hogy segíthet a húgyutak fertőtlenítésében, emellett pedig a vizelethajtásban is jeleskedhet. Támogathatja a szervezetünket vese- és hólyaghurut esetén, továbbá vese- és epekövek fennállásánál is. 

Fontos megjegyezni, hogy tartósan nem fogyasztható, mivel máj- és vesekárosodást okozhat. Terhes, illetve szoptató nők és 12 éven aluliak számára szintén nem alkalmazható.

Tisztítsa meg veséjét a medveszőlő erejével!

Kép forrása:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Orvosi_medvesz%C5%91l%C5%91#/media/F%C3%A1jl:Arctostaphylos_uva-ursi_25924.JPG