A szeder, vagy másik nevén erdei szeder a rózsafélék családjába tartozik. Egész Európa területén elterjedt, így hazánkban is igen gyakori ez az évelő, tüskés, gyümölcstermő félcserje. Tüskés hajtásai, amik a földig hajolnak, akár 1,5-2 méter magasra is megnőhetnek. Szárnyalt levelei tojásdadok, fogazott szélűek, továbbá levélnyele és levélerezete is tüskés. Fehér vagy rózsás virágai öt sziromból állnak, emellett húsos, lédús, éretten fekete színű csoportos termés fejlődik. Virágzási ideje júniustól augusztusig tehető. Gyógynövényként levelét szokták alkalmazni, melyet májustól szeptemberig gyűjthetünk.

Az erdei szeder igencsak ízletes gyümölcs, emellett viszont magas flavonoidtartalommal rendelkezik, ami kiváló antioxidáns. Összességében remek fertőtlenítő lehet, védheti az erek épségét és gátolhatja a gyulladásokat az összehúzó hatása mellett. Támogathatja emésztőrendszerünket hasmenés esetén, miközben gyomorerősítőként is funkcionálhat. Segíthet a már népbetegségnek számító cukorbetegségben szenvedőknek, miközben a köszvényen is javíthat. Vizelethajtás és izzasztás terén is jeleskedhet, miközben a húgyúti betegségek esetén jelenthet segítséget. 

Külsőleg torok kifekélyesedésére, aftákra, szájnyálkahártya gyulladásánál és ínygyulladásnál alkalmazhatják, valamint fekélyek és makacs sebek tisztításánál.

Tegye rendbe emésztőrendszerét és stabilizálja cukorbetegségét a szeder erejével!