A szurokfű (Origanum vulgare), másik nevén közönséges szurokfű vagy vadmajoránna az árvacsalánfélék családjába tartozik, azon belül pedig a szurokfű nemzetséget gazdagítja ez a fűszer- és gyógynövény. Oregánó néven jobban felismerhető, ami a latin megnevezésére vezethető vissza. Egész Európában elterjedt, azonban fűszerként való felhasználása főleg a mediterrán konyhára jellemző. Hazánkban is gyakorinak mondható, száraz gyepeken, hegyoldalakon és erdőszéleken fordul elő. Alapvetően a meszes talajt kedveli a szurokfű. Akár 40-60 centiméter magasra is megnőhet. Szára gazdagon elágazó, melyen megtalálhatóak a négyélű, keresztben átellenes állású, tojásdad és szőrős levelei. Virágzata barnás-vöröses színű, amely a felhasznált részei közé tartozik.

Már az ókori Egyiptomban és Görögországban is ismerték a szurokfű pozitív hatásait az emberi szervezetre. Összességében számos hatóanyagból áll össze egy egésszé, mint például timol, karvakrol és cserzőanyagok. Együttes erejük segíthet csillapítani a köhögést, miközben támogathatja a görcsoldást. Antimikrobiális hatását is megfigyelték, ezért sebek kezelésénél alkalmazták. Felső légúti hurutok esetén is segíthet, miközben idegnyugtató teaként is felhasználható.

Vegyen egy mély lélegzetet köhögés nélkül a szurokfű erejével!