A közönséges tyúkhúr (Stellaria media), másik nevén csibehúr vagy tyúkbegy a szegfűvirágúak rendjébe tartozik, azon belül pedig a szegfűfélék családjába kategorizálható. Általánosan elterjedt gyógynövénynek mondható, szinte mindenhol előfordul. Ezt a vékony, lágyszárú növényt apró, fényes és átellenes levelek jellemzik, apró, fehér virágok díszítik. Felhasznált és gyűjtött része a virágos hajtása.

Ez a gyógynövény számos hatóanyaggal rendelkezik (pl: szaponin, illóolajok, kálium), amelyek együttesen segíthetik az emberi szervezet folyamatos munkáját. A tyúkhúr gazdag káliumban, C-, illetve E-vitaminban, amik fontos elemként szolgálhatnak a normális működés érdekében, emellett ásványi anyagokban is bővelkedik. Pozitív hatással lehet a vizelethajtásra, miközben segíthet a fertőtlenítésben antiszeptikus hatásának köszönhetően. Előbbihez szorosan kapcsolódik, hogy támogathatja a szervezetünket vese- és hólyagproblémák fennállása esetén. Serkentheti továbbá az epeműködést. 

Külsőleg felhasználva is hasznos lehet, mégpedig bőrregenerálás céljából akár ekcémára, de akár aranyér esetén is alkalmazható az ebben szenvedők számára támogatásként.

Tisztítsa meg szervezetét a tyúkhúr előnyeivel!