A boróka (Juniperus communis), másik nevén gyalogfenyő, vagy borovicskafenyő a ciprusfélék családjába tartozik. Alapvetően az egész északi féltekén előfordul, tehát a Kárpát-medencében is gyakorinak mondható. A boróka egy magasabb fekvésű fenyőerdőkben és legelőkőn termő 2-4 méter magas örökzöld cserje vagy fa. Április-májusban nyíló virágai kicsik, kékes-barnás bevonatú tobozbogyó termései pedig 2 évig fejlődnek, mely bevonat alatt fényesek. Felhasznált részei közé ez az édeskés, aromás, kesernyés termése tartozik.

A boróka legfőképpen az emésztőrendszerünket és kiválasztó szervrendszerünket támogathatja. Erős vizelethajtóként tartható számon, miközben gátolhatja a vese- és epekőképződést, továbbá fertőtlenítheti a húgyutakat. Javíthatja étvágyunkat és serkentheti az emésztést, emellett remek szélhajtóként is szolgálhat. Külső felhasználásra is alkalmas lehet, mégpedig különböző ízületi fájdalmak csökkentésében játszhat nagy szerepet.

Fontos megjegyezni, hogy terhes nők esetén nem javasolt a fogyasztása. Erős vesestimuláló hatása miatt maximum 10 napig alkalmazható, napi adagja pedig ne legyen több, mint 8 bogyó.

Tisztítsa meg szervezetét a boróka természetes erejével!