A benedekfű (Cninus benedictus), vagy másik nevén áldottfű, keserű bogáncs, áldott bogáncs az őszirózsafélék családjába tartozik, ezen belül pedig a fészkesvirágzatúak rendjét gazdagítja. A Földközi-tenger medencéjéből terjedt el, alapvetően a bencés szerzetesek termesztették kolostorkertekben és hozták el Itáliából ezt az akár 1 méter magasra is megnövő gyógynövényt. Szúrós levelei ötszögletűek, virágfészkei a hajtás végén tojás alakúak, gallérleveleik szúrósak és sárgák. A felső hajtás 30-40 centiméteres virágos, leveles részét és az oldalhajtásokat használhatjuk fel.

A benedekfű számos területen támogathatja a szervezetünk működését. Emésztő és kiválasztó szervrendszerünk nagy hasznát veheti, ugyanis szabályozhatja az epetermelést, miközben regenerálhatja a májat. Köszvény esetén elősegítheti a húgysav kiürülését, továbbá remek vizelethajtóként is számontartható. Külsőleg bőrgyulladásra, fagyásra és nyálkahártyagyulladásra szokták használni, továbbá vírusölő ecsetelőként is. Gyomorerősítő likőrök alapanyagaként előszeretettel alkalmazzák. Fontos megjegyezni, hogy túladagolása esetén hányást okozhat, éppen ezért fontos figyelemmel követni a fogyasztási mennyiséget!

Használja ki a benedekfű természet adta erejét!