A vörös áfonyát (Vaccinium vitis-idaea) a fekete áfonyával egyetemben biztosan nagyon sokan ismerjük már, savanykás íze miatt azonban csak feldolgozott formában fogyasztják. Alapvetően a hangafélék családjába tartozik ez az erdei fenyvesekben és hegyvidékeken élő örökzöld cserje. Virágzata fehér-rózsaszín színekben pompázik, savanyú termése pedig vörös bogyó. Népiesen brusnyica, fojminc, havasi meggy, kövi málna nevekkel illetik. Felhasznált részei közé a levele és a termése tartoznak. Magyarországon védett növénynek számít, melynek értékét 10 000 Ft-ra állapították meg.
A vörös áfonyának számos pozitív tulajdonságát figyelték meg, ilyen például antibakteriális, összehúzó és antimikotikus hatása. Ezeket figyelembe előszeretettel alkalmazzák vese- és húgyúti fertőzések esetén, továbbá prosztataproblémákon segíthet, ezen felül pedig bőrgombával kapcsolatos problémákat enyhíthet. Antioxidánsokban gazdag, ami támogathatja a szervezet keringési rendszerét a koleszterinszint csökkentésével, ezen felül pedig védheti az érfal sejtjeit. Javíthatja a memóriát és kedvező hatást gyakorolhat a vércukorszintre.
Használja ki a vörös áfonya sokrétű, természet adta erejét!